Porfirije u Beranama: Obmana je da SPC ima pretenzije prema Crnoj Gori

Izvor:
Beta

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije opisao je danas u Beranama kao obmane tvrdnje crnogorske opozicije i dela javnosti da ta verska zajednica ima teritorijalne pretenzije i da ugrožava suverenitet Crne Gore.

Na svečanom dočeku koji mu je priredjen u manastiru Đurđevi stupovi, Porfirije je rekao da se crkva “ne može poistovetiti” ni sa jednom političkom ili državnom granicom, i da se “crkvene granice ne mogu menjati pri promeni državnih”.

Naveo je da “nema ništa protiv da se svako organizuje u svoju vrstu molitvene zajednice ako to njemu odgovara, ali pod uslovom da ne ugrožava bilo koga, niti elementarno ljudsko dostojanstvo”, prenosi RTCG.

On je, međutim, naveo da bilo koja tako organizovana molitvena zajednica “ne može da bude u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja” i da kao takva “ne može da uzme identitet pravoslavnoj crkvi koja ima kanonsku jurisdikciju i na ovim prostorima”.

Crnogorska pravoslavna crkca deluje u Crnoj Gori i ima sve veći broj vernika i pristalica, ali nije kanonski priznata.

Porfirije je negirao da SPC ima pretenzije na teritorije, da ugrožava suverenitet Crne Gore i da se bori za vlast, rekavši da “oni koji to govore obmanjuju narod”.

“Nas zavarati ne mogu, ali mnogi, naša braća, naši srodnici u kojima još nije proklijalo autentično seme vere, bivaju zavodjeni. Neka bude ko šta hoće, neka se oseća da pripada narodu kojem hoće, ma koliko mi ponekad mislili drugačije. Neka bude ko god hoće Crnogorac, a onaj ne samo koji hoće nego koji zna svoje korene i stablo Vasojevićkog stabla, zna da pripada srpskom narodu”, kazao je Porfirije.

Dodao je da to ne znači da oni “ne prihvataju, ne razumeju, ne poštuju i ne grle i one koji žive pored njih, a deklarišu se i osećaju se kao Crnogorci”.

Prema arhaičnoj podeli na plemena, jedno od većih su Vasojevići, sa severa Crne Gore.

Patrijarh SPC se osvrnuo i na dešavanja na Cetinju 5. septembra, kada je u Cetinjskom manastiru ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz snažno protivljenje gradjana, proteste, barikade, suzavac i duge cevi. On je Cetinjski manastir nazvao “rodjenom kućom” SPC.

“Neko je, menjajući teze, hteo da prikaže kao nasilje ono što izvire iz vere, iz litija ovoga naroda, a zapravo je nasilnim putem hteo da spreči da udjemo u našu kuću. Ništa nemamo protiv toga da su oni protiv, ali znamo da je to podvala koja je htela da prikaže našu crkvu kao izvor svih nevolja. Kada proglasite nekoga da je sam po sebi zao, dajete legitimno pravo svakome ko hoće da ga eliminiše”, kazao je Porfirije.

Porfirije je došao u Berane povodom sutrašnjeg ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi.

Patrijarhu SPC je danas ispred manastira priredjen svečani doček u prisustvu nekoliko hiljada ljudi, medju kojima su bili i političari pojedinih stranaka vladajuće većine u Crnoj Gori.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar