Vatikan razrešio sveštenika zbog podrške Trampu

Izvor:
Sputnjik, Foto: Twitter/@frfrankpavone

Vatikan je smenio američkog sveštenika Frenka Pavona, poznatog po podršci bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu i oštroj retorici protiv abortusa, zbog „blasfemične komunikacije na društvenim mrežama“. Među razlozima za smenu navedena je i „uporna neposlušnost“ biskupa koji mu je više puta rekao da prestane sa stranačkim aktivizmom za Trampa.

U pismu, koje je juče američkim biskupima poslao ambasador Vatikana u SAD nadbiskup Kristof Pjer, stoji da je odluka protiv Pavona, koji predvodi američku grupu protiv abortusa „Sveštenici za život“, doneta još 9. novembra i da nije bilo prilika za žalbu.

Pavonove aktivnosti dostigle su vrhunac kada je 2016. godine stavio pobačeni fetus na oltar i objavio video na društvene mreže. Uz video je napisao da će Hilari Klinton i Demokratska stranka dopustiti nastavak abortusa i da Tramp i republikanska platforma žele da zaštite nerođenu decu.

Osporavao izbore 2020.
Foto: Twitter/@frfrankpavone

Pavon je ostao uporni pristalica Trampa i 2020. godine je u javnosti osporavao rezultate izbora na kojima je pobedio Džozef Bajden. Uoči izbora, biskupija Amarilo osudila je Pavonovo korišćenje društvenih mreža u političke svrhe, distancirala biskupiju od njega i rekla mu da njegovi stavovi nisu u skladu s katoličkim učenjem.

„Dakle, u svakoj profesiji, uključujući i svešteničku, ako branite nerođene, bićete tretirani kao oni! Jedina razlika je u tome što kada smo „abortirani“, nastavljamo da govorimo, jasno i glasno“, napisao je Pavon juče na Tviteru.

Kasnije se pojavio u videu na društvenim mrežama u kojem nosi crnu kožnu biciklističku jaknu preko svešteničkog okovratnika na lažnoj pozadini bazilike svetog Petra, i obećava da će nastaviti „rat“ protiv pobačaja i osuđuje „kulturu otkazivanja“ Crkve, za koju je rekao da ga progoni decenijama, preneo je „Indeks“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare