SNS kao SIGURNA KUĆA za preletače iz Koštuničinog DSS

Izvor:
Nova.rs, Foto: Printscreen, YouTube, NSRS

Tekst je objavljen septembra prošle godine, a ponavljamo ga očekujući nove stanare u SNS sigurnoj kući.

Bivši član Demokratske stranke Srbije, a sad već dugogodišnji saradnik SNS Andreja Mladenović i formalno je postavljen na čelo JKP Beogradski voz i metro. On nije jedini član bivše stranke Vojislava Koštunice, koji je preko noći „okrenuo ćurak“ i prešao u SNS ili pristao na blisku saradnju sa njima.

Pojam preletanja postao je prilično odomaćen u srpskoj politici, međutim, ono što se svojevremeno dešavalo sa članovima DSS, koji su bukvalno u jatima pohrlili u vladajuću stranku, bilo je predmet ozbiljnih političkih diskusija, ali i narodski rečeno „opšte smejurije“.

 

Setimo se samo kako je ceo odbor ove stranke u Bačkoj Palanci 2014. godine preko noći dobio člansku kartu SNS, zatim i ceo odbor u Pančevu, Gadžinom Hanu, Kuli, čak i u Zemunu…

Ova boljka nije zaobišla ni visoke funkcionere Evo najzvučnijih imena iz nekadašnjeg Koštuničing DSS, koji danas brane boje SNS.

Direktor metroa
Foto: Printscreen

U fokusu javnosti trenutno je Andreja Mladenović, koji će biti zadužen za Beogradski voz i metro, firmu koja je nekoliko godina unazad često navođena kao fantomska, jer metroa nema, a zaposleni primaju prilično vsoke plate. Na ovo mesto Mladenović je postavlje odmah po konstituisanju nove Skupštine grada Beograda, a njegova mesečna plata je za čak 30.000 veća u odnosu na njegovog prethodnika.

On se nikada formalno nije priključio Srpskoj naprednoj stranci, iako je bio i kandidat za poslanika i odbornika na njenoj listi. Nakon isključenja iz DSS, bio je osnivač Samostalnog DSS, da bi pre dve godine formirao Srpske samostalno stranku i postao je njen lider. Ipak, sve ove godine obavljao je visoke funkcije u naprednjačkoj gradskoj vlasti. Bio je član Privremenog organa, zamenik i pomoćnik gradonačelnika Beograda.

Bio je i istaknuti član DSS. Mladenović je bio član Izvršnog odbora, predsednik omladine, portparol i predsednik Gradskog odbora Beograda. U junu 2015. Izvršni odbor i Predsedništvo DSS isključili su ga iz stranke, a prethodno ga je Predsedništvo smenilo sa mesta predsednika Izvršnog odbora, zbog neslaganja u vezi sa učestvovanjem te stranke u vlasti u Beogradu. Reagujući na isključenje, rekao je da ne prihvata odluku, jer smatra da je protivstatutarna. Kazao da je smatra da je na delu „političko razračunavanje sa neistomišljenicima u stranci“, a da se on prvi našao na udaru, jer se ne slaže sa načinom na koji novo rukovodstvo vodi stranku i kreira njenu politiku. Sa grupom odbornika DSS u Skupštini Beograda formirao je grupu Samostalni DSS.

Pročitajte još  Od smrdljive glave do još smrdljivijih repova - od niko nam ne traži do traže nam priznanje Kosova

Ipak, na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2016. bio je kandidat na listi Srpske napredne stranke i izabran je za narodnog poslanika.

Petković: Bogoslov i diplomata
Foto: Printscreen, Pixabay

Jedan od članova DSS bio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Postdiplomac je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na katedri za Međunarodne studije. Nakon izbora 2012, izabran je za narodnog poslanika, na listi Demokratske stranke Srbije. Već u oktobru 2014. Petković je napustio DSS, samo dan nakon što je tu stranku napustio i njen osnivač i dugogodišnji lider Vojislav Koštunica.

U međuvremenu se pridružio Srpskoj naprednoj stranci i postao član Glavnog odbora te partije. Funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju obavljao je od aprila 2016. do oktobra 2020. godine. Nakon što je Marko Đurić u oktobru 2020. postavljen za ambasadora Srbije u SAD, Petković je preuzeo dužnost direktora kancelarije.

Bakarec: Nisam zbog funkcije, ja to zbog znanja

U Demokratskoj stranci Srbije više od dve decenije bio je i nekada visoki funkcioner te partije Nebojša Bakarec.

FOTO: Privatna arhiva

Pred izbore u septembru 2000. godine bio je ovlašćeno lice Demokratske opozicije Srbije. Isto zaduženje imao je i pred decembarske izbore iste godine, kao i 2002. na oktobarskim i ponovljenim novembarskim izborima za predsednika Srbije, u ime predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice Bio je odbornik DSS u Skupštini grada Beograda i predsednik Izvršnog odbora Opštine Stari grad (od 2000. do 2004), a potom zamenik predsednika opštine do 2008. godine. O svom odlasku iz stranke je rekao:

„Jedan sam od osnivača onog Koštuničinog DSS, davne 1992. Delio sam i dobro i zlo sa Koštunicom i DSS-om, pune 23 godine. Prošle godine sam izbrisan iz DSS, bez obrazloženja. Sada sam potpredsednik Samostalnog DSS, koji predvodi Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika“, naveo je Bakarec u pismu stanovnicima Starog grada u martu 2016.

Pročitajte još  Nova – Da se struka pita: Nije neprihvatljiv razvod Vučića i Dačića

Već u oktobru 2017. potvrdio je da će učestvovati u kampanji SNS za izbore u Beogradu. Ostaće upamćena njegova rečenica: „Nisam prešao zbog funkcije, već da bi im dao moje iskustvo i znanje“.

Drugo ime za šefa odbora: Dragan Šormaz
Printscreen/ RSE

Dragan Šormaz u svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je po zanimanju tehničar za poslove radnih odnosa, ali ne i u kojoj obrazovnoj instituciji je stekao to zvanje. Član Demokratske stranke Srbije postao je odmah po osnivanju te partije 1992. godine. Bio je član Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za omladinu i sport u tri mandata.

U maju 2010. isključen je iz DSS-a nakon što je kritikovao rad stranačkog rukovodstva. U narednih nekoliko meseci u Skupštini Srbije bio je nezavisni poslanik, da bi u decembru 2010. pristupio SNS i poslaničkoj grupi „Napred Srbijo“.Nakon izbora 2012. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika. U bivšim sazivima Skupštine Srbije bio je član Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske integracije, Odbora za kontrolu službi bezbednosti, zamenik člana u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ljušić: SNS je moj životni promašaj
Printscreen

Poslednji, ali ne najmanje važan jeste Radoš Ljušić. Izabran je 2003. za narodnog poslanika u Skupštini Srbije na listi Demokratske stranke Srbije. Od 2004. do 2008. godine radio kao direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo, objavljenom 30. jula 2011, Radoš Ljušić, bivši direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, tokom svog mandata je i sebi kao autoru isplaćivao honorare, što Zakon o udžbenicima i nastavnim sredstvima eksplicitno zabranjuje. Ovako je zaradio najmanje milion i osamsto hiljada dinara, a honorari koji su mu bili isplaćivani su višestruko premašivali unutrašnje propise Zavoda i honorare drugih autora. Prešao je 2008. godine iz DSS-a u Srpsku naprednu stranku Tomislava Nikolića.

Krajem 2012. Vlada Srbije ga je imenovala za v.d. direktora „Službenog glasnika“, a sa ove funkcije je smenjen 27. januara 2015. godine. Tada je izjavio: „Mene nisu uspeli da smene žuti svojim žestokim napadima u štampi, kao ni crveni svojim potajnim radnjama, mene su smenili plavi. Želeo bih da grešim kada kažem da ovakvim potezima SNS, svesno ili nesvesno, narušava svoj ugled“.

Pročitajte još  Vučić: Nisu svi u SNS cvećke, njihova imena će javnost čuti kada tužilac podigne optužnicu

Napustio je SNS, ističući da mu je članstvo u toj partiji „najveći životni promašaj“.

„Moje učešće u formiranju SNS je moj najveći životni promašaj, u mnoštvu mojih ličnih neuspeha. Zahvalan sam im što su me uklonili iz Predsedništva i GO i izmamili moju ostavku u članstvu stranke. (…) Dobro poznajem ljude koji su učestvovali u osnivanju stranke, pa kad pogledam ko su danas poslanici u parlamentu, ministri, predsednici opština, direktori javnih preduzeća i nosioci funkcija drugih državnih ustanova, stičem utisak da je to jedan sasvim novi svet, novi ljudi, nepoznati i nama koji smo stranku stvarali 2008. godine“.

O još jednom izdanku Demokratske stranke srbije, koji zvanično nije član SNS-a već predsednik Srpske narodne partije, gospodinu večitom ministru ni za šta Nenadu Popoviću, možete mnogo toga saznati u sledećim tekstovima:

Kako je Moskva otkrila da joj Nenad Popović muti iza leđa: “Implicitni agent američkog uticaja” USTA PUNA RUSIJE, MILIONE ČUVA NA ZAPADU, PRIJATELJ TAČIJA I ĐUKANOVIĆA

Rusija raskrinkala Nenada Popovića: Sumnjiv i nepouzdan karakter koji kupuje svoju slobodu i u Srbiji i u Rusiji, plaća porez u Švacarskoj i čeka u redu za hamburgere na Molitvenom doručku

Ministar Popović SPISKAO 4.400.000,00 narodnih para za lajkove na Fejsbuku i Instagramu!

Ministra Popovića na Hilandaru od svega najviše oduševio vinski podrum i to što može da se pije vino

Štiti li interese Rusije tajkun, švajcarski poreski obveznik i konj trojanski Aleksandra Vučića, Nenad Popović?

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare